• whatsapp / Wechat: +8613609677029
 • jason@judipak.com
 • Kostot e klimës rriten ndërsa Amazon, shitësit me pakicë konkurrojnë në shpërndarjen e shpejtë

  Një organizatë lajmesh jofitimprurëse, jopartiake, fituese e çmimit Pulitzer, e dedikuar për të mbuluar ndryshimet klimatike, energjinë dhe mjedisin.

  Kohët e shkurtra të dorëzimit shpesh nënkuptojnë më shumë përdorim të transportit ajror në vend të udhëtimit tokësor dhe u japin kompanive logjistike më pak kohë për të optimizuar rrugët. Kredia: Don Emmert/AFP/Getty Images

  Ndërsa fundi i furisë së blerjeve të festave të këtij viti po afrohet, klientët online gjithnjë e më të ndërgjegjshëm për mjedisin po përdorin internetin për t'u ankuar për mbeturinat.

  “A mund ta shpjegoni ju lutem këtë tepricë qesharake të paketimit të përdorur për të transportuar një kuti të vogël me shirita këpucësh pointe? NE NUK MUND!!! TOLERONI! MBETJE SI KJO!!” postoi një përdorues të Amazon.

  Një tjetër vuri në dukje ironinë e porositjes së një shampoje për të ulur paketimin vetëm që të mbërrinte i mbështjellë me plastikë në një kuti gjigante.

  Ekipi i shërbimit të klientit të Amazon i përgjigjet me përkushtim ankesave. Por një aspekt tjetër i biznesit të blerjeve në internet të kompanisë ushtron më shumë presion mbi mjedisin sesa paketimin: shpejtësitë gjithnjë e më të shpejta të dorëzimit të ofruara nën programin e besnikërisë Amazon Prime.

  Që nga prilli, klientët që paguajnë për një abonim vjetor Prime mund të marrin dorëzim njëditor për artikuj të kualifikuar. Disa artikuj janë madje në dispozicion në të njëjtën ditë.

  Duke pasur parasysh ndikimin e Amazon me afërsisht 40 për qind të tregut në shitjen me pakicë në SHBA dhe 30 për qind në MB, rivalët si Walmart dhe Target kanë kërkuar gjithashtu të përshpejtojnë dërgesat e tyre, duke i kushtëzuar konsumatorët të presin shpejtësi.

  Ky trend po çon në një rritje të emetimeve të gazeve serrë nga tregtia elektronike, tregon hulumtimi, jo vetëm midis shitësve me pakicë, por edhe në kompanitë e logjistikës dhe shërbimet postare që ofrojnë në pragun tuaj.

  Kohët e shkurtra të dorëzimit shpesh nënkuptojnë më shumë përdorim të transportit ajror në vend të udhëtimit tokësor dhe u japin kompanive logjistike më pak kohë për të optimizuar rrugët.

  Përgjatë operacioneve të saj, Amazon emetoi 44 milionë tonë metrikë ekuivalent të dioksidit të karbonit vitin e kaluar - afërsisht i njëjtë me Danimarkën. Emetimet në kompaninë logjistike UPS u rritën me 6 për qind vitin e kaluar në 14.6 milionë tonë metrikë nga një vit më parë, pjesërisht për shkak të rritjes së mbështetjes nga avionët.

  "Problemi nuk është blerja në internet - është mënyra se si zbatohet dorëzimi dhe si vijnë paketat në derën tonë," tha Anne Goodchild, një inxhiniere transporti në Qendrën e Transportit dhe Logjistikës së Zinxhirit të Furnizimit të Universitetit të Uashingtonit.

  "Kompanitë e dërgesave nuk kanë asnjë nxitje për t'i grupuar ato së bashku ose nuk kanë kohë për ta bërë këtë duke synuar për afate më të shkurtra, kështu që ne po shohim një përhapje të udhëtimeve që po kryhen."

  Sipas Rakuten Intelligence, rreth 35 për qind e paketave të Amazon dërgoheshin me transport njëditor që nga gushti, më shumë se trefishi i numrit të dy viteve më parë.

  I ashtuquajturi dorëzimi i miljes së fundit, ose kalimi i një produkti nga magazina në destinacionin e tij përfundimtar, është bërë më kompleks pasi numri i dërgesave në shtëpi është rritur. Rrugët janë bërë më të atomizuara, me më shumë ndalesa në zonat e banuara dhe shpesh nevojiten përpjekje të shumta dërgimi kur njerëzit nuk janë në shtëpi. Kthimet rrisin më tej emetimet.

  Qytete të tilla si Nju Jorku dhe Londra janë përpjekur të frenojnë valën duke vendosur kufizime në dërgesat gjatë ditës dhe duke krijuar zona me emetim të ulët në qendrat e qyteteve që ndalojnë automjete të caktuara.

  Zgjedhjet që bëjnë klientët kur bëjnë blerje në internet mund të kenë gjithashtu një ndikim në gjurmën e karbonit të blerjes. Vendimet për të zgjedhur dërgimin më të ngadaltë, për të grumbulluar më shumë artikuj në një porosi ose për të "klikuar dhe mbledhur" në një dyqan lokal, të gjitha reduktojnë emetimet.

  Një studim nga konsulenca Bain & Company zbuloi se duke dyfishuar numrin mesatar të artikujve të blerë për transaksion të tregtisë elektronike dhe duke shmangur dërgesat e ndara, shitësit me pakicë mund të reduktojnë emetimet mesatare për artikull me 30 përqind.

  Walmart po përpiqet t'i shtyjë blerësit të bëjnë zgjedhje më të gjelbra me të ashtuquajturën teknologjinë e saj smart karroca, e cila u tregon klientëve se cilat artikuj janë të disponueshëm nga e njëjta qendër përmbushjeje. Nëse ata zgjedhin këto artikuj, ata marrin dërgesë ditën tjetër falas.

  Jenny Davis-Peccoud, një partnere në Bain, tha se shitësit me pakicë sapo kishin filluar të kuptonin se si të menaxhonin emetimet e tyre nga shitja me pakicë dixhitale. "Kjo është një çështje në zhvillim pasi kompanitë po shohin shitjet në internet me të vërtetë në rritje."

  Në Evropë, IKEA synon të bëjë 100 për qind të automjeteve të saj elektrike deri në vitin 2025 dhe të lëvizë më shumë transport në distanca të gjata në trena dhe anije në vend të kamionëve. Dërgesat në pesë nga qytetet e saj më të mëdha - Nju Jork, Los Anxhelos, Paris, Amsterdam dhe Shangai - do të jenë plotësisht elektrike deri vitin e ardhshëm.

  Por kompleksiteti i problemit do të thotë se “nuk mund të rregullosh vetëm një gjë”, tha Juvencio Maeztu, zyrtari kryesor financiar i shitësit kryesor të IKEA, Ingka Group.

  Kompanitë e logjistikës që dorëzojnë parcelat po punojnë gjithashtu për të reduktuar gjurmën e tyre të karbonit. UPS ka më shumë se 10,000 karburante alternative dhe automjete elektrike, të cilat përbëjnë rreth 8 për qind të flotës së saj globale, dhe ofron shpërndarje me biçikleta elektrike në 30 qytete.

  Në një depo në veri të Londrës, UPS ka punuar me një shërbim lokal në një rrjet inteligjent për të ngarkuar dhe përdorur 65 furgona elektrike. "Ne po eksperimentojmë me të gjitha këto gjëra për të kuptuar se çfarë funksionon ku", tha Peter Harris, drejtor i qëndrueshmërisë së UPS në Evropë.

  Amazon kundërshton nocionin se dërgesat e saj të shpejta janë më pak të qëndrueshme. "Megjithëse është kundërintuitive, shpejtësitë më të shpejta të dorëzimit gjenerojnë më pak emetime karboni sepse këto produkte dërgohen nga qendrat e përmbushjes shumë afër klientit," tha një zëdhënës.

  Por Thorsten Runge, një ish-ekzekutiv i Amazon tani në kompaninë e logjistikës së miljes së fundit PostTag, vuri në dukje se dërgimi i parcelave në qendrat e shpërndarjes urbane "shton një hap tjetër" në udhëtimin e një artikulli, ndërsa magazinat e reja do të konsumojnë energji. "Nuk është një përfundim i parakohshëm që qendrat e ofrimit urban e zgjidhin problemin," tha ai.

  Në shtator, mes presionit në rritje nga punonjësit për të bërë më shumë për të trajtuar ngrohjen globale, Amazon u zotua të arrijë emetimet neto zero të karbonit deri në vitin 2040 dhe tha se 80 për qind e energjisë së saj do të vinte nga burime të rinovueshme deri në vitin 2024. Gjithashtu premtoi të shtojë 100,000 automjete elektrike në flotën e saj.

  Por Eliza Yu-An Pan, një ish-punonjëse e Amazon dhe anëtare e grupit të presionit në Amazon Employees for Climate Justice, tha se zbulimi i emetimeve të kompanisë nuk ishte "as mjaftueshëm transparent dhe as i plotë".

  © Financial Times Limited 2019. Të gjitha të drejtat e rezervuara. Të mos rishpërndahet, kopjohet apo modifikohet më tej në asnjë mënyrë.


  Koha e postimit: Dhjetor-26-2019